NOS NieuwsAangepast

Kans op snel ingrijpen lijkt kleiner

De Britten temperen de verwachting dat er snel een militaire aanval komt op Syrië als vergelding voor de mogelijke gifgasaanval van vorige week.

Later vandaag debatteert het Lagerhuis over steun voor een aanval. In de tekst van de motie die de regering wil indienen, staat dat de Veiligheidsraad eerst een rapport van VN-inspecteurs moet kunnen bestuderen voordat er militair wordt ingegrepen. De onderzoekers zeggen dat ze nog wel een paar dagen nodig hebben om het werk af te ronden.

VN-inspecteurs

Volgens oppositiepartij Labour is premier Cameron onder druk van tegenstanders van een snelle interventie van gedachten veranderd, en wil hij nu wel eerst de resultaten van de inspectie van de VN afwachten.

Ook minister Hague van Buitenlandse Zaken hint erop dat een militaire interventie nog op zich laat wachten. Hij zei dat de gesprekken in de Veiligheidsraad "nog enkele dagen kunnen duren." Volgens Hague moeten de leden van de raad hun verantwoordelijkheid nemen, maar als dat niet gebeurt zullen Groot-Brittannië en zijn bondgenoten wel handelen.

Verschillende landen, waaronder Duitsland en Nederland, en de Verenigde Naties vinden dat het rapport van de VN-inspecteurs in Syrië moet worden afgewacht. Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS zeggen op basis van eigen informatie dat ze er al zeker van zijn dat de regering van president Assad chemische wapens heeft gebruikt tegen de bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl