NOS NieuwsAangepast

"Veel blijdschap en hoop die dag"

Door Ryan Hermelijn in Washington

"Freedom, Freedom", klinkt het uit de kelen van tientallen studenten bij het startpunt van een nieuwe 'March on Washington'. Als een echo van de duizenden mensen die hier vijftig jaar geleden hetzelfde lied zongen.

28 augustus 2013 is een dag van vieren en herdenken, maar zeker ook van actievoeren. Want iedereen die je hier spreekt, heeft in essentie dezelfde boodschap: we hebben een lange weg afgelegd, maar we hebben ook nog een lange weg te gaan.

Schaduw

Vanuit heel het land zijn mensen naar het centrum van de hoofdstad gekomen. Net als toen hebben sommigen kostbare spullen moeten verkopen om het geld voor een buskaartje of vliegticket naar Washington bij elkaar te schrapen. Net als toen is het doel een mars voor vrijheid en gelijkheid. En net als toen is het eindpunt van die mars het Lincoln Memorial.

In de schaduw van de Amerikaanse president die de slavernij afschafte, hield Martin Luther King op 28 augustus 1963 zijn legendarische 'I Have A Dream'-speech.

Heel de nacht

Mary Jane Thomas (70) was in Washington op die historische dag. Ze heeft een LIFE Magazine bij zich waarin ze te zien is in de menigte. De toenmalige studente aan de universiteit van Savannah in de zuidelijke staat Georgia, protesteerde al eerder voor gelijke rechten. Dat leverde haar vijf dagen cel op.

Toen ze vrijkwam, wist ze zeker dat deze offers het waard waren. Ze besloot naar Washington te gaan om mee te doen aan 'the March for Jobs and Freedom'.

"Ik ben in Savannah op een trein gestapt, zonder mijn ouders iets te vertellen. We hoefden niets te betalen. Ik vraag me nog steeds af waarom. De trein ging van Miami helemaal naar Washington DC. We reden heel de nacht en toen we 's ochtends aankwamen, waren al tienduizenden mensen op de been."

Hoop

Het zou de grootste burgerrechtenmanifestatie in de geschiedenis worden. De mars trok 250.000 mensen die verandering wilden afdwingen.

Er waren niet alleen zwarte activisten uit het racistische Zuiden, maar ook filmsterren als Paul Newman, Charlton Heston en Marlon Brando die met chartervliegtuigen uit Hollywood kwamen. Er wilden zo veel sterren bij de mars zijn dat Broadway theatervoorstellingen schrapte en enkele studio's in Hollywood dichtbleven.

Doelen

Volgens Mary Thomas was het prachtig om te zien hoe blank en zwart en arm en rijk zich verenigden om gemeenschappelijke doelen te bereiken. "Er was zo veel blijdschap en hoop die dag. Daar willen we vandaag ook weer voor zorgen als president Obama spreekt.

De doelen zijn niet veranderd. Het ging toen om banen en vrijheid. Gezien de economische achterstand van veel zwarten, gaat het daar nog steeds om."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl