NOS NieuwsAangepast

OM: Samir A. over een jaar vrij

Samir A. moet op zijn vroegst pas over een jaar worden vrijgelaten. Dat heeft de officier van justitie gezegd bij de behandeling van de vraag of A. in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. De rechter maakt om 15.30 uur bekend of Samir A. vervroegd vrijkomt.

Op 5 september heeft het voormalige Hofstadgroep-lid tweederde uitgezeten van de straf die hij kreeg voor het beramen van aanslagen op onder meer Nederlandse politici.

In 2007 kreeg hij vier jaar, in 2008 kwam daar nog eens negen jaar bij. Samir A. zit vast sinds 2004, met een korte onderbreking in 2005.

Idealen niet veranderd

Het Openbaar Ministerie betwijfelt of het gevaar voor herhaling goed kan worden ingeschat. De idealen van Samir A. zijn niet veranderd, zegt het OM. "Hij vindt nog steeds dat aanslagen op politici en militairen geoorloofd zijn als ze een hoger doel dienen."

Zijn advocate Tamara Buruma bestrijdt dat. "Hij heeft nog wel dezelfde idealen, maar is hij milder geworden over de middelen om die te bereiken. Zo is hij tegen aanslagen in Nederland omdat dat de positie van moslims zou schaden."

'A. wil emigreren'

Samir A. is volgens Buruma ook niet van plan om in Syrië te gaan vechten, maar wil het liefst emigreren naar de Verenigde Arabische Emiraten. Zowel de reclassering als de gevangenis De Schie heeft positief geadviseerd over de vervroegde vrijlating van Samir.

De officier van justitie betwijfelt of A. zich zal houden aan de voorwaarden die gesteld kunnen worden aan een eventuele vervroegde vrijlating, zoals een verbod op contacten met de media of het dragen van een enkelband.

Bovendien heeft A. zich volgens het OM tijdens zijn detentie geregeld misdragen en daarvoor disciplinaire straffen gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl