NOS NieuwsAangepast

VN-team Syrië hervat inspecties

Het VN-team in Syrië dat onderzoek doet naar chemische wapens is vertrokken voor een nieuwe inspectie in een buitenwijk van Damascus.

Gisteren bleven de VN'ers in hun hotel omdat er twijfels waren over hun veiligheid. De VN zegt dat de vertraging niet betekent dat het moeilijker wordt om vast te stellen of chemische wapens zijn ingezet.

De inspecteurs gaan vandaag naar een andere plek dan maandag. Toen werd hun konvooi onderweg beschoten door sluipschutters. VN-chef Ban Ki-moon kondigde aan dat er een klacht zal worden ingediend bij de Syrische regering en de oppositie. Hij benadrukte dat beide partijen de veiligheid van de inspecteurs moeten garanderen.

Vertraging

Een woordvoerder van de VN zei gisteren in New York dat de vertraging geen gevolgen heeft voor de missie. Met honderden slachtoffers maakt het volgens de woordvoerder niet veel uit als de inspecteurs een paar dagen later onderzoek kunnen doen. Er zouden nog voldoende mogelijkheden zijn om monsters te nemen en slachtoffers en getuigen te spreken.

Als voorbeeld noemde hij het zenuwgas sarin, waarvan het gebruik maanden later nog zou kunnen worden vastgesteld.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zeiden eerder dat de inspecties te laat komen. De Syrische regering zou de missie getraineerd hebben waardoor de inspecteurs pas dagen na de aanval onderzoek konden doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl