NOS NieuwsAangepast

Terugstorten bonus zeldzaam

Oproepen genoeg aan voormalige bestuurders om hun uitgekeerde bonussen terug te storten, maar in de praktijk komt het zelden voor dat ze daar gehoor aan geven. De twee voormalige topmannen van Imtech besloten wél om 2,2 miljoen euro terug te betalen, onder druk van de huidige leiding van Imtech. Een moreel appèl, want juridisch gezien had Imtech geen poot om op te staan.

Oud-bestuursvoorzitter René van der Bruggen betaalde 1,5 miljoen euro terug, bij financieel bestuurder Boudewijn Gerner ging het om 700.000 euro. Beide bestuurders kregen hun bonus over 2010 en 2011 onder meer in aandelen Imtech uitgekeerd. Die waren toen beduidend meer waard, maar omdat ze de aandelen al die tijd vast hebben gehouden, heeft Imtech genoegen genomen met een bedrag op basis van de huidige waarde van de aandelen.

Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast wil niet zeggen hoe hij zijn voorgangers wist te overtuigen om het geld af te staan. "Wij zijn tevreden dat het nu gebeurd is en daar zou ik het graag bij laten." Het bedrijf stond begin dit jaar aan de rand van de afgrond, toen bleek dat er grootscheepse fraude was gepleegd bij bouwprojecten in Polen en Duitsland. De voormalige topmannen waren zelf overigens niet betrokken bij die fraude.

Verontwaardiging

Vooral de bonussen in de financiële sector hebben de afgelopen jaren tot veel publieke verontwaardiging geleid. In februari van dit jaar deed minister Dijsselbloem een oproep aan de voormalige top van SNS Reaal om de bonussen over de jaren 2006 tot 2008 terug te betalen. Aan die oproep is tot nu toe geen gehoor gegeven.

Ook de voormalige topman van ABN Amro, Rijkman Groenink, kreeg veel kritiek toen bleek dat zijn aandelenpakket bij de verkoop van de bank 26 miljoen euro waard was. Daarnaast kreeg hij twee jaarsalarissen ter waarde van 4,3 miljoen euro mee. Ook hij weigerde afstand te doen van dat geld.

Oproep

ING-topman Jan Hommen heeft in 2011 wel afgezien van zijn bonus over 2010 toen er ophef over ontstond. Dat ging toen om 1,25 miljoen euro. Dat bedrag was nog niet uitgekeerd. Hij deed toen een oproep aan de top 1200 van het bedrijf om ook afstand te doen van het recht op de bonus. Of en hoeveel medewerkers daaraan gehoor hebben gegeven, heeft ING niet bekendgemaakt.

Ook de financieel bestuurder van PCM, Bert Groenewegen, heeft vrijwillig afstand gedaan van zijn bonus bij de overname door durfinvesteerder APAX. Hij had recht op 1 miljoen euro overnamepremie. Een dertigtal andere bestuurders namen het geld wel aan.

'Claw back'

Voor zover dat is na te gaan, lijkt het erop dat de oud-Imtech bestuurders de eersten zijn die een al uitgekeerde bonus hebben teruggestort. In het buitenland zijn daar wel voorbeelden van. Zo heeft de topman van het Zwitserse Novartis begin dit jaar 60 miljoen euro aan bonussen teruggeven.

Veel bedrijven hebben intussen een zogenoemde 'claw back'-clausule in het contract opgenomen om achteraf onterecht uitgekeerde bonussen terug te kunnen halen. Ook Imtech heeft nu zo'n regeling. "Zou dat ooit weer aan de orde zijn, en dat hoop ik natuurlijk van ganser harte niet, dan is die regeling ervoor bedoeld dat je een juridische basis hebt om dat te doen", zegt bestuursvoorzitter Gerard van de Aast van Imtech.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl