NOS NieuwsAangepast

NBC,CNN: aanval kan al donderdag

De Amerikaanse nieuwszenders NBC en CNN zeggen dat Amerika donderdag al met een raketaanval op Syrië kan beginnen, onder verwijzing naar anonieme militaire bronnen. Een hoge regeringsfunctionaris in Washington zegt dat president Obama daar nog geen besluit over genomen heeft.

Vertegenwoordigers van de Syrische oppositie lieten vandaag in Istanbul weten dat een aanval nabij is. Tegelijkertijd hebben ze te verstaan gekregen dat ze zich moeten voorbereiden op overleg met de Syrische regering in Genève.

Klaar

Vandaag werd ook gesuggereerd dat de Amerikanen bezig zijn met de voorbereiding van een korte, heftige actie tegen Syrië, om het regime te bestraffen voor de gifgasaanval van vorige week.

Het Amerikaanse leger is klaar voor een aanval op Syrië, zegt minister van Defensie Chuck Hagel. In een interview met de BBC zei Hagel dat de VS vier torpedobootjagers heeft liggen in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en ook gevechtsvliegtuigen in de regio heeft.

Hagel verwacht dat Amerikaanse inlichtingendiensten snel met bewijs komen dat de gifgasaanval op een buitenwijk van Damascus het werk was van het leger van president Assad.

Uitgemaakte zaak

Voor Hagel is het een uitgemaakte zaak dat er chemische wapens zijn gebruikt in Syrië. De inlichtingendiensten zullen volgens hem spoedig kunnen aantonen dat niet de rebellen maar het regeringsleger de wapens hebben gebruikt. Hij wacht dat onderzoek af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl