NOS NieuwsAangepast

Straffen Facebookzaak ongewijzigd

De 17-jarige Polly W. en de 18-jarige Wesley C. zijn in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor de zogenoemde Facebookmoord. Het hof acht hen schuldig aan het uitlokken van de moord op Winsie Hau in 2012.

De straf is gelijk aan de straf die de twee in eerste aanleg van de rechter kregen. Het is de maximale straf in het jeugdrecht. Het OM eiste in hoger beroep een veroordeling via het volwassenenstrafrecht, maar daar ging het hof niet in mee.

Dodelijk voorstel

Polly en het slachtoffer Winsie waren vriendinnen toen ze via Facebook ruzie kregen. Polly klaagde daarover bij haar toenmalige vriend Wesley. Hij stelde voor om Winsie te laten vermoorden.

Polly en Wesley hadden veel contact over het vermoorden van Winsie, zei de rechter eerder. "Ze hebben nauw samengewerkt, afspraken gemaakt en voorbereidingen voor de moord getroffen."

Veroordeling

De twee schakelden de toen 14-jarige jongen Jinhua K. in. Hij ging naar Winsies ouderlijk huis en stak haar neer. In september werd hij daarvoor veroordeeld tot een jaar jeugdgevangenis en drie jaar jeugd-tbs.

Polly en Wesley werden in december veroordeeld. Hun advocaten gingen in beroep omdat zij vonden dat uitlokking niet was bewezen. Het hof is het daar dus niet mee eens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl