NOS NieuwsAangepast

Ex-top Imtech betaalt bonus terug

Twee oud-leden van de raad van bestuur van technisch dienstverlener Imtech geven hun bonussen over de jaren 2010 en 2011 terug in verband met de grootschalige fraude in Duitsland en Polen bij het bedrijf.

Voormalig bestuursvoorzitter Van der Bruggen betaalt 1,5 miljoen euro terug en voormalig financieel topman Gerner 700.000 euro. Het huidige bestuur had hierom gevraagd. De oud-bestuurders hadden eerder al afgezien van de bonussen over 2012.

Het geld wordt gebruikt om beleggers te compenseren. Hierover is Imtech met beleggersvereniging VEB in gesprek. Beleggers zagen 1 miljard euro aan beurswaarde verdampen, nadat de fraude begin dit jaar aan het licht kwam.

Pretpark

Imtech kwam begin dit jaar in grote financiële problemen door fraude bij projecten in Duitsland en Polen door lokale Imtechbestuurders. In Polen werkte het bedrijf mee aan de bouw van een pretpark. Het was de grootste opdracht die Imtech ooit kreeg maar het project kwam niet veel verder dan de tekentafel. Beloofde vooruitbetalingen kwamen nooit binnen. In Duitsland werden de cijfers gemanipuleerd.

Volgens een uitgebreid rapport van Imtech wisten Van der Bruggen en Gerner niet van de fraude. Wel heerste er onder hun bestuur een 'goednieuwscultuur.'

De topmannen stapten op nadat de fraude aan het licht was gekomen. In totaal is inmiddels 60 procent van het hogere management bij het bedrijf vervangen.

Aandeelhouders

Beleggersvereniging VEB is tevreden met het gebaar van de oud-topmannen. Wel vindt de VEB dat de bonussen ten goede moeten komen aan de aandeelhouders. Nadat de fraude bekend werd, verdampte een miljard euro aan beurswaarde.

Over het afgelopen half jaar leed Imtech een verlies van bijna 231 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat een verlies van bijna 113 miljoen euro. Het verlies werd vooral veroorzaakt door kosten die gemaakt werden om het bedrijf operationeel en financieel weer op orde te brengen. De omzet daalde met 2 procent naar 2,5 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl