NOS NieuwsAangepast

Timmermans: VN nu aan zet

Minister Timmermans vindt dat in Syrië nu de Verenigde Naties aan zet zijn. Spreken over militair ingrijpen vindt hij voorbarig.

De VS en Frankrijk zeggen bewijzen te hebben dat het regime van Assad vorige week gifgasgranaten heeft gebruikt tegen onschuldige burgers. Timmermans zei in Knevel en Van den Brink dat ze die bewijzen moeten laten zien aan de VN.

Hij wil geen actie van landen buiten de VN om. Hij vindt dat de VN-Veiligheidsraad het mandaat moet geven om Assad te straffen.

Timmermans denkt daarbij voorlopig niet aan militair ingrijpen. Militaire opties noemde hij "bijzonder ingewikkeld". Hij denkt in de eerste plaats aan scherpere sancties en duidelijker VN-toezicht, zodat Assad de mogelijkheid verliest om nog eens gifgaswapens te gebruiken.

Verantwoordelijkheid Rusland

In de Veiligheidsraad treedt vooral Rusland op als beschermheer van het Syrische regime. Timmermans denkt echter dat Rusland zich "niet aan zijn verantwoordelijkheid kan ontrekken" als bewezen wordt dat Assad verantwoordelijk is voor de grote gifgasaanval van vorige week.

Volgens Timmermans zit hij op dezelfde lijn als Duitsland. Daarmee heeft hij afgelopen dagen contact over de kwestie gehad. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk stellen zich harder op en zijn meer geneigd tot militair ingrijpen buiten de VN om.

Timmermans wilde niet zeggen welk standpunt Nederland inneemt als ze dat gaan doen. Hij erkende dat er zwaarwegende humanitaire redenen kunnen zijn waardoor ingrijpen buiten de VN om gerechtvaardigd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl