NOS NieuwsAangepast

Kerry: aanval gifgas van Assad

President Obama is vastbesloten om de verantwoordelijken voor de gifaanval in Syrië te straffen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd.

Volgens Kerry staat vast dat er er op 21 augustus in een oostelijke wijk van Damascus een gifgasaanval is uitgevoerd. Alles wijst daarop, zei hij. Kerry noemde onder meer het aantal slachtoffers, de symptomen en de eerste verklaringen van hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen. Ook de beelden zijn volgens hem overduidelijk.

Verjagen

We weten dat Syrië over deze chemische wapens beschikt en ook over de raketten om ze af te schieten, zei Kerry. We weten ook dat het Syrische regime vastbesloten is om de oppositie te verjagen uit het gebied waar de aanval werd uitgevoerd, zei hij.

Daarnaast hebben de Amerikanen volgens hem aanvullende informatie, die de komende dagen zal worden vrijgegeven.

Dwarsbomen

Kerry is geschokt over de "cynische poging van de regering van Assad om de misdaad te verhullen". Het regime weigerde aanvankelijk toestemming te geven voor een VN-onderzoek. Volgens hem was dat alleen maar om het onderzoek te vertragen en te dwarsbomen.

Kerry sprak donderdag de Syrische minister van Buitenlandse Zaken. Als Syrië niets te verbergen heeft, moet het regime de VN-onderzoekers onmiddellijk toelaten, had Kerry tegen hem gezegd.

Afschuwelijkste wapens

In plaats daarvan volgde een bombardement van vijf dagen, zodat het bewijs systematisch werd vernietigd, zegt Kerry. "Dat is niet het gedrag van een regering die niets te verbergen heeft."

President Obama overlegt de komende dagen met bondgenoten en het Congres. Daarna volgt een antwoord. "Maar vergis je niet. President Obama gelooft dat de personen aansprakelijk moeten worden gesteld die 's werelds afschuwelijkste wapens hebben gebruikt tegen 's werelds kwetsbaarste mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl