NOS NieuwsAangepast

Actie tegen Syrië lijkt ophanden

Westerse landen lijken het erover eens dat er op korte termijn actie moet worden ondernomen tegen de Syrische regering van president Assad. Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Duitsland vinden het na de vermoedelijke gifgasaanval van vorige week tijd voor een tegenzet. Maar wat voor maatregelen volgen, is nog niet duidelijk.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague benadrukte vandaag dat consensus binnen de VN-Veiligheidsraad niet per se vereist is. Als de Veiligheidsraad niet tot overeenstemming komt na "dergelijke misdaden", moet het mogelijk zijn om buiten de raad om tot actie over te gaan, zei Hague op BBC Radio. Volgens Hague heeft de Veiligheidsraad, waarin Rusland en China zich blijven verzetten tegen zware maatregelen tegen Syrië, zijn verantwoordelijkheid niet genomen.

Massamoord

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius zegt dat westerse landen "in de komende dagen" een besluit zullen nemen. "Alle opties zijn open", zei Fabius op de vraag wat voor maatregelen zullen volgen. Fabius is ervan overtuigd dat de Syrische regering achter de "massamoord" zit. "De enige reactie die we uitsluiten, is niets doen."

Ook Duitsland waarschuwt Syrië voor de gevolgen, maar minister Westerwelle verwijst wel nadrukkelijk naar het werk van de VN-inspecteurs in Syrië. "Als de inzet van chemische wapens wordt bevestigd, moet de wereldgemeenschap handelen."

De Britse krant The Telegraph schrijft dat Groot-Brittannië zich samen met de Amerikanen voorbereidt op militaire actie. De landen zouden vanaf marineschepen enkele raketaanvallen willen doen op Syrische doelen. Die zouden al volgende week kunnen plaatsvinden.

Rusland

Syriës bondgenoot Rusland heeft zijn zorg uitgesproken over de dreigende taal uit Washington. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de VN-inspecteurs hun werk moeten doen. De Russen waarschuwen tegen militair ingrijpen.

De BBC meldt dat militaire leiders van de VS, Groot-Brittannië en bondgenoten overleg voeren in Jordanië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl