NOS NieuwsAangepast

Proefboringen niet voor medio 2014

Op zijn vroegst kunnen vanaf de tweede helft van volgend jaar proefboringen naar schaliegas worden gedaan. Dat is de verwachting van minister Kamp van Economische Zaken. Volgens een vandaag gepubliceerd rapport kunnen de risico's bij het boren naar schaliegas goed worden ondervangen, maar dit betekent niet dat er nu al geboord gaat worden.

"Er is nog een lange weg te gaan," aldus minister Kamp op een persconferentie. Eerst gaat een commissie van deskundigen zijn visie geven op het rapport. In oktober neemt het kabinet een besluit. Vervolgens kunnen bewoners nog op verschillende momenten hun zegje doen. Bovendien moet ook de Tweede Kamer akkoord gaan met proefboringen.

Verzet tegen boringen

Bij gemeenten, waar mogelijk proefboringen worden gedaan, is veel verzet tegen de winning van schaliegas. Het gas wordt gewonnen door onder grote druk chemicaliën en zand in de bodem te pompen. Tegenstanders vrezen voor schade aan de grond. Minister Kamp heeft gesprekken met vertegenwoordigers van de drie gemeenten die in aanmerking komen voor proefboringen.

Minister Kamp denkt dat hij lokale en regionale bestuurders kan overtuigen van het nut van het boren naar schaliegas. Nederland verdient nu jaarlijks tussen de 12 en 14 miljard aan aardgas, maar over enige jaren zijn de gasvelden voor een groot deel uitgeput.

"Enorme consequenties"

Volgens Kamp moet er dan energie in het buitenland worden gekocht en dat heeft "enorme consequenties". "Het is in het belang van de economie, de welvaart en de koopkracht van de Nederlandse burger. Die kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken," benadrukt Kamp.

In Nederland bevindt zich 200 tot 500 miljard kubieke meter schaliegas, zo'n 18 procent van de omvang van het aardgasveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl