NOS NieuwsAangepast

VN-inspecteurs naar plek van aanval

VN-inspecteurs hebben hun hotel in het centrum van Damascus verlaten en zijn op weg naar de wijk waar vorige week een chemische aanval zou zijn geweest. De Syrische regering en het gewapend verzet zijn een staakt-het-vuren overeengekomen zodat de inspecteurs veilig kunnen reizen.

De wijk Ghouta, waar de aanval was, is in handen van de opstandelingen. Volgens de oppositie heeft president Assad bij de aanval van woensdagochtend gifgas gebruikt. Er zijn honderden mensen omgekomen en deskundigen achten een gifgasaanval waarschijnlijk. Sluitend bewijs is er niet.

De Britse minister Hague waarschuwt dat het bewind het bewijsmateriaal mogelijk al heeft vernietigd. Een Amerikaanse functionaris zegt tegen persbureau AP dat de toestemming van Damascus voor het bezoek van de VN-inspecteurs te laat komt.

Verder onderzoek

Het team van VN-inspecteurs, bestaande uit twintig mensen, is sinds 18 augustus in Syrië. Het zou drie plekken onderzoeken waar mogelijk chemische wapens zijn gebruikt. Een ervan was bij de stad Aleppo, de andere locaties zijn niet bekendgemaakt. De inspecteurs hebben als opdracht gekregen om vast te stellen óf er chemische wapens zijn ingezet; ze zijn er niet om te onderzoeken door welke partij dat is gedaan.

Syrië is een van de zeven landen die een internationaal verdrag uit 1997 dat chemische wapens verbiedt niet hebben ondertekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl