NOS NieuwsAangepast

Generaals Zuid-Sudan verdacht

Meerdere legergeneraals in Zuid-Sudan worden verdacht van mensenrechtenschendingen in het oosten van het Afrikaanse land. Justitie is een onderzoek naar hen gestart, zei president Salva Kiir zondag.

De VS beschuldigde het leger eerder al van wantoestanden in de deelstaat Jonglei. Militairen proberen daar een gewapende opstand van rebellenleider David Yau Yau neer te slaan. Ook proberen ze gevechten te beëindigen tussen rivaliserende bevolkingsgroepen.

Zuid-Sudan beschuldigt aartsvijand Sudan ervan David Yau Yau van wapens te voorzien. Sudan ontkent dit. Volgens diplomaten zijn de beschuldigingen geloofwaardig, maar wakkert Zuid-Sudan de onrust zelf aan door het begaan van verkrachtingen, moorden en martelingen tijdens een ontwapeningscampagne om de tribale gevechten te stoppen.

1600 levens gee?ist

De stammentwisten hebben sinds het uitroepen van de Zuid-Sudanese onafhankelijkheid in 2011 ruim 1600 levens geëist. Volgens de Verenigde Naties zijn 100.000 mensen door de gevechten afgesneden van humanitaire hulp.

Het olierijke Zuid-Sudan scheidde zich in 2011 af van het noorden. Twee jaar na de onafhankelijkheid kampt Zuid-Sudan met tal van problemen: corruptie, ruzie tussen stammen, een economische crisis en politieke onenigheid. Een paar weken geleden benoemde de president een nieuw kabinet, kort nadat hij het hele team had weggestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl