NOS NieuwsAangepast

VS: nog geen besluit over Syrië

De VS heeft nog geen besluit genomen over hoe er gereageerd moet worden op de gifgasaanval in Syrië van afgelopen woensdag. Minister Hagel van Defensie zegt dat de regering-Obama nog alle opties bekijkt.

Hagel sprak met journalisten tijdens een rondreis door Azië. Hij overlegde gisteren via een videoverbinding met president Obama en diens hoge adviseurs over de situatie in Syrië.

"Als we meer informatie hebben, zal duidelijk worden wat we moeten doen", zei Hagel tijdens een gesprek met de pers. De VN kwam vanmiddag met Syrië overeen dat onderzoekers morgen de plek van de aanval bezoeken.

Weinig twijfel

Volgens een anonieme bron van persbureau AP gaat het Witte Huis ervan uit dat de regering-Assad achter de gifgasaanval zat. "Gezien het aantal slachtoffers, de aard van de symptomen, getuigenverklaringen en andere feiten uit open bronnen en van inlichtingendiensten is er weinig twijfel."

Obama heeft het Pentagon gevraagd verschillende opties uit te werken, zoals aanvallen met kruisraketten of een no-flyzone. De inzet van grondtroepen werd uitgesloten.

"Er zijn risico's en consequenties bij elke actie die je onderneemt - of laat", stelde Hagel. "Je moet eerst bepalen wat je wilt bereiken voordat je iets doet of laat. Daar wordt nog steeds over gepraat."

Kruisraketten

Volgens CNN bereiden de Amerikaanse strijdkrachten zich voor op een aanval. Zo zijn er vier Amerikaanse marineschepen in de regio aangekomen die kruisraketten kunnen afschieten. Ook is de lijst met doelwitten in Syrië geüpdatet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl