NOS SportAangepast

Ook hockeymannen pakken brons

De Nederlandse hockeyers hebben, in navolging van de Oranjevrouwen, het brons veroverd bij de EK in het Belgische Boom. In de troostfinale werd Engeland dankzij drie treffers van Jeroen Hertzberger met 3-2 opzij gezet.

Nederland, dat in de groepsfase met 2-1 van Engeland had gewonnen, begon goed en kwam al na negen minuten op 1-0; Hertzberger benutte de eerste strafcorner. Niet veel later maakte Ian Lewers schitterend gelijk; praktisch vanaf de achterlijn passeerde hij Jaap Stockmann met de backhand.

Oranje bleef daarna het spel maken en kreeg enkele goede kansen. Ook Engeland verstopte zich niet en pal voor rust scoorde Richard Smith uit een strafcorner.

Oranje verzuimt afstand te nemen

Oranje kwam ook na rust gedreven uit de kleedkamer en binnen zeven minuten had Hertzberger z'n ploeg op voorsprong gezet; de 2-2 maakte hij uit de tweede corner, de 3-2 nadat Billy Bakker de bal knap had klaargelegd.

Engeland had even geen antwoord en de Nederlandse kansen regen zich aaneen. Omdat er niet gescoord werd, bleef het spannend en in de slotfase misten twee Engelsen een enorme kans op de 3-3.

"Netjes gehockeyd"

"We hebben netjes gehockeyd en we zijn steeds de sterkere partij geweest", vond bondscoach Paul van Ass. "We hebben even gewacht om eruit te klappen en hebben dat na rust gedaan. We hebben dit duel professioneel naar huis gehockeyd."

En zo verlieten de mannen uiteindelijk met brons het EK in Boom. En daar kon Van Ass, die nog steeds geen grote titel heeft gewonnen met Oranje, goed mee leven. "Als dit brons een dieptepunt is voor ons, valt het allemaal nog wel mee."

"We hebben bij dit EK vier van de vijf duels gewonnen. Alleen de sleutelwedstrijd tegen Duitsland hebben we verloren. Daar gaan we dus keihard aan werken richting het WK volgend jaar in Den Haag."