NOS NieuwsAangepast

Dream-speech King herdacht

In de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn tienduizenden mensen bijeen om het 50-jarige jubileum van de "I have a dream"-speech van Martin Luther King te vieren. Aanstaande woensdag is het precies vijftig jaar dat de burgerrechtenactivist de legendarische toespraak hield.

De bijeenkomst van vandaag is georganiseerd door twee kinderen van King en burgerrechtenactivist Al Sharpton. Er worden toespraken gehouden door minister van Justitie Holder en de Democratische leider in het Huis van Agevaardigden Pelosi. Ook zal John Lewis aanwezig zijn, de laatst overlevende organisator van de manifestatie in 1963.

Dat jaar kwamen in Washington 250.000 mensen bijeen om te demonstreren voor meer burgerrechten. King sprak de hoop uit dat de rassentegenstellingen in de VS zouden worden uitgebannen. Hij kreeg het jaar erop de Nobelprijs voor de Vrede.

Geen feest, maar protest

Volgens Sharpton is de bijeenkomst van vandaag niet bedoeld als feestje of herdenking, maar als protest tegen de zaken die de verwezenlijking van Kings droom nog altijd in de weg staan. "Er is sinds die tijd veel vooruitgang geboekt om Kings droom te realiseren, maar we zijn er nog altijd niet", zei hij vooraf.

Om die reden heeft Sharpton ook familie uitgenodigd van Trayvon Martin, de zwarte jongen die vorig jaar werd doodgeschoten door een burgerwacht. Ook zijn er nabestaanden van Emmett Till, een zwarte jongen die in 1955 werd doodgeslagen omdat hij naar een blanke vrouw floot.

Toespraak Obama

Aanstaande woensdag is er weer een bijeenkomst in Washington. Dan zal president Obama een toespraak houden op dezelfde plek als King destijds, voor het Lincoln-monument op de Mall.

Bij die ceremonie zijn ook oud-presidenten Clinton en Carter aanwezig. Om 15.00 uur, het moment dat King zijn toespraak hield, zullen door het hele land kerkklokken worden geluid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl