NOS NieuwsAangepast

Druk op Obama neemt toe

De druk op president Obama om te handelen in het Syrië-conflict neemt toe. Hij zal snel een standpunt moeten innemen nu bondgenoten Frankrijk en Groot-Brittannië zeggen ervan uit te gaan dat het Syrische regime woensdag inderdaad een gifgasaanval uitvoerde.

De Franse buitenlandminister Fabius, op bezoek in het Palestijnse Ramallah, legde vandaag onomwonden de schuld bij Assad. "Alle informatie die we hebben wijst erop dat er een gifgasaanval heeft plaatsgevonden en dat het Assad-regime die heeft uitgevoerd."

Fabius dringt aan op een sterke internationale reactie, al zei hij er niet bij wat die zou moeten inhouden.

VN-inspecteurs

Gisteren zei de Britse minister Hague ook al dat dat Assad waarschijnlijk achter de aanval zit. "Sommigen denken aan een complot van de rebellen, maar de kans daarop is bijzonder klein."

Vandaag kwam VN-topvrouw Kane aan in Damascus om Assad over te halen een onderzoek toe te staan. Inspecteurs zijn al in het land om eerdere gevallen van mogelijk gifgasgebruik te onderzoeken.

Obama overlegt vandaag met zijn belangrijkste adviseurs over de situatie in Syrië. Hij heeft het Pentagon gevraagd alle militaire opties uit te werken, maar de inzet van grondtroepen is uitgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl