NOS NieuwsAangepast

VN-gezant aangekomen in Syrië

Een speciale gezant van de Verenigde Naties, Angela Kane, is aangekomen in Damascus. Op verzoek van secretaris-generaal Ban Ki-moon gaat zij praten met de Syrische president Assad, om hem ervan te overtuigen om een VN-onderzoek naar de gifaanval van woensdag toe te staan.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland en Frankrijk hebben de regering van Assad en de opstandelingen opgeroepen om mee te werken aan het onderzoek.

Er is al een onderzoeksteam van de VN in Damascus, om eerdere gifaanvallen te onderzoeken. De twintig experts kwamen vorige week zondag aan, een paar dagen voor de gifaanval in de Syrische hoofdstad. De regering van Assad gaf na maanden onderhandelen toestemming voor de komst van het team.

Tunnels

Volgens het VN-mandaat mogen de experts alleen eerdere aanvallen in drie andere gebieden onderzoeken. Kane moet nu met de Syrische regering bereiken dat het team ook de aanval van de nacht van dinsdag op woensdag in Damascus mag onderzoeken.

Het is nog altijd niet duidelijk wie er zit achter de gifaanval in de wijk Ghouta. De Syrische opstandelingen beschuldigen het regeringsleger en vice versa. De Syrische staatstelevisie meldt vandaag dat soldaten chemicaliën hebben gevonden in tunnels van rebellen in Damascus.

Niet overschreden

Er is nog geen officieel dodental bekend. De cijfers variëren van 136 tot 1300 doden. Het is hoe dan ook de dodelijkste chemische aanval tijdens de Syrische burgeroorlog tot nu toe.

President Obama overlegt vandaag op het Witte Huis over de situatie in Syrië. Het Pentagon zal het daar ook hebben over de mogelijkheden voor militair ingrijpen. Een jaar geleden noemde Obama het gebruik van chemische wapens een rode lijn die niet overschreden mocht worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl