NOS NieuwsAangepast

"Aanval VS alleen symbolisch"

Als de Verenigde Staten besluiten om Syrië aan te vallen, zal dat beperkt blijven tot een symbolische actie, zo verwacht defensiespecialist Ko Colijn van Instituut Clingendael.

Tijdens het overleg met zijn adviseurs over de situatie in Syrië heeft president Obama volgens Colijn maar weinig opties. Op CNN zei Obama gisteren al dat de inzet van grondtroepen is uitgesloten.

Geen mandaat

Eerder dit jaar heeft de Amerikaanse generaal Dempsey gezegd dat de VS niet in staat is om alle vijftig opslagplaatsen van chemische wapens in Syrië tegelijk te vernietigen. Colijn denkt daarom dat een eventuele aanval gericht zal zijn op één militair doel.

Zo'n aanval zou dan met kruisraketten plaatsvinden, waarbij Obama koste wat kost zal willen voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen. "Want dan zou het middel erger zijn dan de kwaal", aldus Colijn.

De defensiespecialist denkt dat de VS voor een dergelijke actie geen mandaat krijgt van de VN-veiligheidsraad. Hij vermoedt dat Obama het zal gooien op zelfverdediging en steun zal zoeken bij bondgenoten in de regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl