NOS NieuwsAangepast

Belastingvoordeel na diplomafraude

De Belastingdienst is miljoenen euro's misgelopen doordat bedrijven onterecht belastingkorting kregen. Zij kregen de aftrek omdat zij de opleidingen van hun werknemers betaalden, maar de opleidingen waren onder de maat.

Bedrijven kunnen jaarlijks ruim 2700 euro aftrekken wanneer een werknemer een opleiding volgt. Veel werkgevers kozen de opleidingen voor hun werknemers dan ook niet om hun personeel bij te scholen, maar om er financieel beter van te worden. Zij kregen daarbij soms hulp van de commerciële afdelingen van roc's. Ook boden scholing- en subsidiebureaus opleidingen aan, waarvan de fiscale voordelen voor werkgevers hoger waren dan de kosten.

Toename

De fraude komt vaak voor bij uitzendbureaus voor Polen. De Volkskrant schrijft over een geval waar Poolse uitzendkrachten een cursus Nederlands kregen. Zelfs Polen die de cursus niet hadden gevolgd kregen een diploma.

De Onderwijsinspectie en de Belastingdienst zijn onderzoeken gestart. De inspectie spreekt van ernstige overtredingen van de onderwijswet. Er is al bij zes roc's geconstateerd dat hun opleidingen niet aan de wet voldoen.

De Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA) die het misbruik mogelijk maakt, wordt vanaf 1 januari afgeschaft. Dat komt door het geconstateerde misbruik en de enorme toename van het aantal mensen dat gebruik maakt van de wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl