NOS NieuwsAangepast

Overleg VS over actie tegen Syrië

President Obama overlegt later vandaag op het Witte Huis met zijn adviseurs over de situatie in Syrië. Daarbij zal het Pentagon ook de mogelijkheden voor militair ingrijpen uiteenzetten. "Het ministerie van Defensie heeft de taak de president alle opties voor te leggen", zei minister Hagel. Verschillende bronnen melden dat president Obama nog niet heeft besloten dat er een aanval moet komen.

De Amerikaanse marine heeft al wel besloten een extra marineschip paraat te houden. De USS Mahan zou eigenlijk terugvaren naar Virginia, maar blijft nu langer in het oostelijk deel van de Middellandse Zee, samen met drie andere marineschepen die kruisraketten kunnen afvuren. Ook zijn er twee Amerikaanse onderzeeërs in de regio.

Rode lijn

Sinds de burgeroorlog in Syrië uitbrak, bereidt de Amerikaanse regering zich al voor op militaire actie. Mogelijke doelen in Syrië zijn al in kaart gebracht, waaronder militaire installaties en regeringscentra. Een mogelijk militair ingrijpen is dichterbij gekomen na de aanval van woensdag op een buitenwijk van Damascus. Het lijkt erop dat de aanval is uitgevoerd door het Syrische leger en dat daarbij gifgas is gebruikt.

Obama noemde de aanval gisteren tegenover CNN "een belangrijke gebeurtenis die veel zorgen baart". Maar hij wees ook op de haken en ogen die zitten aan militair ingrijpen. Er zitten hoge kosten aan en het kan leiden tot verzet in de regio, zo zei Obama, verwijzend naar de oorlogen in Irak en Afghanistan. Een jaar geleden noemde Obama het gebruik van chemische wapens "een rode lijn" die niet mocht worden overschreden, maar dat herhaalde hij in het CNN-interview niet.

Beperkt

Hoewel VN-inspecteurs de aanval nog niet hebben onderzocht, gaan veel westerse landen ervan uit dat het inderdaad een chemische aanval was. Dat zou onder meer blijken uit gegevens van westerse inlichtingendiensten. Obama's veiligheidsadviseur Susan Rice sprak gisteren op Twitter van "an apparent chemical weapons attack".

Een eventuele Amerikaanse aanval op Syrië zal volgens betrokkenen beperkt zijn in omvang en impact. Het doel is niet om het regime van president Assad omver te werpen, maar om duidelijk te maken dat het inzetten van chemische wapens wordt afgestraft.

Het vorige beraad op het Witte Huis over Syrië was afgelopen donderdag. Betrokkenen omschrijven dat als het "meest intensieve overleg" over militaire actie tegen Syrië tot nu toe, meldt de nieuwszender NBC. Het beraad van vandaag is daarop een vervolg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl