Kamer steunt besluit ABN Amro

De meerderheid in de Tweede Kamer steunt het kabinetsplan voor ABN Amro.

Regeringspartij VVD wijst erop dat de partij er altijd al voor was dat de Staat de bank helemaal van de hand zou doen. Woordvoerster De Vries vindt het prima dat de bank de tijd krijgt om zich op een beursgang voor te bereiden en dat dan volgend jaar een defintief besluit valt.

Woordvoerder Nijboer van coalitiepartner PvdA benadrukt dat het kabinet alle varianten heeft onderzocht, zoals hij had gevraagd. Hij is blij dat het kabinet een beschermingsconstructie voorstelt om ervoor te zorgen dat de bank stabiel en dienstbaar blijft.

'Geen overhaaste stappen'

Het CDA is blij dat het kabinet "geen overhaaste stappen heeft gezet". Maar woordvoerder Van Hijum vindt ook dat het kabinet meer alternatieven had moeten afwegen. Hij noemt het verkopen van ABN Amro een van de grootste beslissingen van het kabinet de komende jaren.

D66 vindt het "een begrijpelijk besluit". Kamerlid Koolmees spreekt van een volledige beursgang met veiligheidswaarborgen.

Partijleider Slob van de ChristenUnie is verbaasd dat er nu al bedragen worden genoemd die een mogelijke beursgang kunnen opleveren.

Zeer kritisch

De SP is zeer kritisch. Volgens Kamerlid Merkies heeft het kabinet niet serieus gekeken of de bank in handen van de overheid moet blijven en verliest de staat nu miljarden. Hij spreekt van een doldwaze actie van het kabinet.

De Kamer houdt een hoorzitting over het kabinetsplan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl