NOS NieuwsAangepast

Poetin verbiedt protest rond Spelen

President Poetin heeft een protestverbod afgekondigd voor de Olympische Spelen in Sotsji. Het verbod geldt voor ruim twee maanden, van 7 januari tot en met 21 maart volgend jaar.

Het verbod werd aangekondigd in een regeringskrant. Er staat dat alle demonstraties, bijeenkomsten en acties die niet deel uitmaken van de Olympische Spelen of de Paralympische Spelen verboden zijn. De Winterspelen zijn van 7 tot en met 23 februari; de Paralympische Spelen zijn van 7 maart tot en met 16 maart.

Het is ongebruikelijk dat een regering protesten verbiedt in een volledige stad waar de Spelen worden gehouden. Protesten en politieke, religieuze of racistische propaganda zijn overigens ook verboden volgens het Olympisch Handvest van het Internationaal Olympisch Comité, maar dat verbod geldt alleen voor de zone waarin de Spelen worden gehouden.

Propaganda tegengaan

De afgelopen tijd is er veel te doen over de Russische homowet, die onder meer bedoeld is om propaganda voor niet-heteroseksuele relaties tegen te gaan. IOC-voorzitter Jacques Rogge bevestigde gisteren nogmaals dat Rusland hem heeft verzekerd dat de Russische homowet geen belemmering zal vormen voor atleten en bezoekers van de Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl