NOS NieuwsAangepast

Weer gevaarlijke xtc-pil in omloop

Het Trimbos-instituut waarschuwt opnieuw voor een xtc-pil waarin de gevaarlijke stof PMMA zit. Bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) werden afgelopen week twee verkochte pillen ingeleverd waar een hoge dosering van die stof in zat.

Bij xtc met PMMA treedt het effect veel later op dan bij pillen met MDMA. Daardoor kunnen gebruikers denken dat de pil niet werkt en slikken ze er nog een. Uren later kunnen gebruikers vervolgens last krijgen van een verhoogde hartslag of een extreem verhoogde lichaamstemperatuur.

Vraagteken in spiegelbeeld

De pillen die afgelopen week werden ingeleverd, zijn roze met daarop een vraagteken in spiegelbeeld. Het Trimbos roept mensen die zo'n pil hebben op om die door het DIMS te laten analyseren.

Het Trimbos heeft al eerder gewaarschuwd voor xtc-pillen met daarin PMMA. De afgelopen jaren zijn in Nederland en in het buitenland meerdere mensen overleden na gebruik van die xtc-pillen. In juni overleed een man van 21 uit Den Bosch nadat hij pillen met PMMA had geslikt.

Lowlands

In juni overleed een man van 21 uit Den Bosch nadat hij pillen met PMMA had geslikt. Deze week overleed een man die op het festival Lowlands onwel was geworden. Hij had volgens een vriend xtc gebruikt, maar het is niet bekend of in die pil ook de stof PMMA zat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl