NOS NieuwsAangepast

Beeld Carmiggelt weer op oude plek

Het bronzen beeld van schrijver Simon Carmiggelt is na ruim zestien jaar weer in het bezit van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Vanmiddag is het beeld overhandigd aan directeur Melle Daamen. De man die het beeld in zijn bezit had, wilde het in eerste instantie niet teruggeven.

Het beeld dook vorige week op nadat een Maastrichtse handelaar het had aangeboden bij veilinghuis De Eland in Amsterdam. Daar werd vastgesteld dat het beeld eigendom is van de Stadsschouwburg. De man had het beeld voor 450 euro gekocht op een rommelmarkt.

Kosten vergoed

De handelaar is nu tot overeenstemming gekomen met de Stadsschouwburg. De kosten van het beeld en de onkosten die de man heeft gemaakt, worden vergoed door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De CPNB, die ook het boekenbal organiseerde waar het beeld werd ontvreemd, heeft met de man uit Maastricht onderhandeld.

Het beeld van zo'n 40 kilo komt voorlopig naast de replica in de Stadsschouwburg te staan.

Het beeld van Carmiggelt is in 1984 gemaakt door beeldhouwer Dieuwke Abma-Ter Horst. In 1988, een jaar na Carmiggelts dood, schonk stichting Democratie en Media het beeld aan de stad Amsterdam zodat het in de Stadsschouwburg zou worden geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl