Reisadvies kost branche miljoenen
Touroperators die reizen naar Egypte aanbieden lijden gezamenlijk miljoenen euro's schade door het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vorige week vrijdag werd het advies door minister Timmermans aangescherpt.
Ook niet-essentiële reizen naar de resorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden ontraden. Omdat er geen negatief reisadvies is, maar 'slechts' het ontraden van reizen draaien reisorganisaties zelf op voor de kosten.
Vrijwel alle touroperators stellen zich coulant op tegenover reizigers. Dat doen ze door of kosteloos de reis naar Egypte te annuleren of door de reis waar mogelijk om te boeken.
Paniek
Een aantal tourorganisaties vliegt voorlopig niet meer naar Egypte. Zo heeft TUI (Arke, Kras en Holland International) alle reizen tot 11 oktober geannuleerd. Ook Corendon, die met eigen toestellen vliegt, boekt de meeste reizen om naar bijvoorbeeld Turkije en verwacht niet naar Egypte te vliegen tot aan de herfstvakantie.
Er zijn ook touroperators die wel gewoon naar Egypte vliegen. Zoals Sky Tours en Thomas Cook/Neckermann. Zij vliegen met toestellen van Transavia. Maar vakantiegangers die niet mee willen kunnen annuleren of omboeken.
Gevolg is wel, zeggen beide organisatoren, dat er vaak halflege toestellen heen en weer gaan. Dat kost veel geld. Liever hadden ze gezien dat het ministerie het bestaande reisadvies in tact had gehouden en geen paniek had gezaaid. "Dat had voor minder onrust gezorgd onder reizigers", zegt Sky Tours-directeur Eugene Castelijn. "Het is in de badplaatsen waar wij vakantiegangers naar toe brengen veilig."
Minder gezellig
"Het Verenigd Koninkrijk zwichtte niet door de druk van verontruste vakantiegangers en paste het reisadvies niet aan, daardoor is er daar minder onrust", vertelt Thomas Cook-woordvoerster Hanita van der Meer. "Dat deden ze ook niet in 2011 toen Mubarak af werd gezet. Wat wij veel van vakantiegangers horen is dat ze niet meer naar Egypte willen omdat het er mogelijk minder gezellig zou zijn om vakantie te vieren, over de daadwerkelijke veiligheid maken ze zich minder zorgen."
Hoe lang het huidige reisadvies van Buitenlandse Zaken blijft gelden is nog onduidelijk. Thomas Cook/Neckermann verwacht dat er volgende week mogelijk meer duidelijk wordt over het reisadvies.
Ondernemersrisico
Voor TUI maakt het minder uit omdat ze tot aan de herfstvakantie geen reizen naar Egypte aanbieden. Voor Egypte-specialisten als SkyTours is er minder financiële ruimte omdat ze ook lastiger om kunnen boeken naar andere bestemmingen.
Ook Duitsland, België, de Verenigde Staten en Scandinavie raden reizen naar heel Egypte af. Het Calamiteitenfonds vergoedt nu alleen repatriëring van reizigers die stranden in Caïro, Luxor en de Nijl. De overige kosten vallen onder het ondernemersrisico van touroperators zelf.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat de situatie vervelend is voor de reisbranche. Maar het ministerie benadrukt dat het calamiteitenfonds gaat over de eventuele vergoeding van schade, niet Buitenlandse Zaken. "De verantwoordelijkheid van het ministerie ligt bij de veiligheid van Nederlanders." Het departement wijst er verder op dat ook Nederlandse bedrijven in andere branches die zaken doen met Egypte schade ondervinden van de Egyptische crisis.
Het ministerie zegt verder dat het een advies blijft en dat uiteindelijk de vakantieganger zelf beslist. Volgens Buitenlandse Zaken begrijpen de meeste toeristen dat en willen ze in deze situatie ook helemaal geen vakantie meer vieren in Egypte.