VN: miljoenste kind ontvlucht Syrië

Het aantal kinderen dat de oorlog in Syrië is ontvlucht, is opgelopen tot een miljoen. Die schatting komt van de VN-organisaties Unicef en UNHCR. Zij spreken van een "beschamende mijlpaal".

De Stichting Vluchteling noemt het hoge aantal vluchtelingen een groot probleem. Directeur Tineke Ceelen zei in het NOS Radio 1 Journaal dat er zo veel vluchtelingen zijn, dat het in verschillende kampen lastig is om de basale hulp en voorzieningen op orde te krijgen. "Als de grote vluchtelingenstroom aanhoudt, zal het er niet beter op worden."

Mensenhandelaren

"De uitzichtloosheid voor de vluchtelingen groeit met de dag", zegt Ceelen. "Mensen hebben geen idee of ze ooit nog terug kunnen naar huis, ze hebben daar niets meer. In Syrië is hun huis gebombardeerd en zijn familieleden omgekomen. Maar in de vluchtelingenkampen hebben ze ook niets."

Het conflict in Syrië duurt inmiddels ruim twee jaar. De helft van de vluchtelingen bestaat volgens Unicef en UNHCR uit kinderen. Driekwart is jonger dan 11 jaar. De meesten komen terecht in Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte.

Unicef en UNHCR waarschuwen dat de kinderen in handen kunnen vallen van mensenhandelaren of het slachtoffer kunnen worden van seksueel misbruik of een kindhuwelijk.

Ploumen: "Verschrikkelijk"

Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking vindt het verschrikkelijk dat het aantal kinderen op de vlucht weer is toegenomen. Ze bezocht in het voorjaar een vluchtelingenkamp in Libanon, waar toen al veel Syrische kinderen verbleven, en zag dat er gebrek aan voedsel en water was. "De situatie baart ons hele grote zorgen."

De minister gaat kijken of Nederland extra kan bijdragen aan de vluchtelingenkampen, maar ze zegt erbij dat Nederland al één van de grootste donoren is. "Het afgelopen jaar hebben we 42 miljoen euro bijgedragen. En daar zijn we trots op. Ik vind ook dat landen in de regio en andere landen in Europa over de brug moeten komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl