NOS NieuwsAangepast

Stapel is nu "zinduidend chauffeur"

Voormalig hoogleraar Diederik Stapel biedt zichzelf op zijn website tegenwoordig aan als chauffeur. "Diederik is graag uw mee- en tegensprekend chauffeur, die u niet alleen van A naar B rijdt, maar uw reistijd ook graag voorziet van zinvolle, prikkelende, ontregelende meerwaarde."

Stapel was tot twee jaar terug hoogleraar cognitieve sociale psychologie in Tilburg. In september 2011 werd hij op non-actief gesteld omdat hij publicaties had gebaseerd op verzonnen gegevens.

Werkstraf

"Diederik Stapel sjeesde plankgas door zijn wetenschappelijke loopbaan", schrijft hij nu op zijn site. Maar nu zijn zijn ogen "weer wijd open" en voert hij "zinduidende" gesprekken, desgewenst ook in de trein.

Stapel was een invloedrijke hoogleraar en de uitkomsten van zijn studies waren vaak spraakmakend. Uit een van zijn onderzoeken zou bijvoorbeeld blijken dat mensen die vlees eten agressiever zijn dan mensen die geen vlees eten. De meeste publicaties waaraan Stapel heeft meegewerkt zijn door de universiteiten ingetrokken.

Nadat de wetenschapsfraude aan het licht was gekomen, bood Stapel de academische wereld zijn excuses aan. Later verscheen er een boek van zijn hand over zijn fraude.

Twee maanden geleden trof Stapel een schikking met justitie. Hij is akkoord gegaan met een werkstraf van 120 uur voor fraude. Hij wordt niet verder vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl