NOS NieuwsAangepast

Internationale druk onderzoek Syrië

Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Turkije en ruim 30 andere landen dringen aan op een scherpe internationale reactie op de mogelijke gifgasaanval van gisteren in het oostelijk deel van de Syrische hoofdstad Damascus.

De landen willen dat de VN-inspecteurs in Syrië onmiddellijk toegang krijgen tot de buitenwijken van Damascus om onderzoek te doen.

Spoedzitting

De VN-Veiligheidsraad kwam gisteravond in spoedzitting bijeen, maar werd het niet eens over een aanbeveling tot een onmiddellijk onderzoek in Syrië. China en Rusland stemden tegen zo'n onderzoek.

Rusland denkt dat de aanval van gisteren een doelbewuste provocatie van de opstandelingen was, net drie dagen na de komst van VN-inspecteurs naar Syrië.

Opheldering

Duitsland en Turkije willen dat de Syrische regering zo snel mogelijk opheldering geeft over de situatie en dat VN-inspecteurs niets in de weg wordt gelegd. Voor er over consequenties voor Syrië kan worden gesproken, moet eerst vaststaan wie welke aanval heeft uitgevoerd, zegt de Duitse minister Westerwelle. Als er werkelijk een gifgasaanval geweest is, is dat een misdaad tegen de menselijkheid, vindt hij.

Voor Israël is het een uitgemaakte zaak dat het Syrische regime gisteren chemische wapens heeft ingezet. Minister Steinitz constateert op grond van materiaal van de Israëlische inlichtingendiensten dat gifgas is gebruikt, "en niet voor de eerste keer". Israël verwijt de internationale gemeenschap dat er niets gedaan wordt om het regime-Assad een halt toe te roepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl