NOS NieuwsAangepast

Timmermans woedend op V-raad

Minister Timmermans vindt het "onbegrijpelijk" en "voor de wereldgemeenschap beschamend" dat de VN-Veiligheidsraad heeft besloten om geen onderzoek in te stellen naar de mogelijke gifgasaanval in de buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus.

"Het zijn gruwelijke beelden en het lijkt erop dat er mogelijk gifgas is gebruikt. Het is ontzettend belangrijk dat dit wordt vastgesteld. Mocht er gifgas zijn gebruikt, dan is dit een zeer ernstige oorlogsmisdaad en dan moet de internationale gemeenschap zijn verantwoordelijkheid nemen. Dat doet de Veiligheidsraad op dit moment niet en daar ben ik zeer teleurgesteld over."

Timmermans zou het logisch vinden om de VN-inspecteurs in te zetten, die al "op een paar kilometer afstand" zijn in verband met een onderzoek naar drie eerdere incidenten met chemische wapens.

Geen begrip

"Ik kan geen enkel begrip opbrengen voor de motieven van landen die een dergelijk besluit tegenhouden," zegt hij over China en Rusland. Die zouden als permanente leden van de Veiligheidsraad hun veto hebben uitgesproken.

De minister van Buitenlandse Zaken wijst erop dat het juist bij een gifgasaanval belangrijk is dat snel wordt vastgesteld wat er is gebeurd. "Want hoe langer je wacht, hoe meer sporen er verloren gaan. Je loopt nu het risico dat degene die dit heeft gedaan een lange neus maakt naar de internationale gemeenschap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl