NOS NieuwsAangepast

Spoedvergadering V-raad over Syrië

De VN-Veiligheidsraad is bijeen voor een spoedvergadering over de berichten over een aanval met chemische wapens in de Syrische hoofdstad Damascus. Als de berichten op waarheid berusten, is het de ernstigste gifgasaanval van de laatste tientallen jaren.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is geshockeerd over de berichten.

Activisten

Westerse landen en landen in de regio hebben de VN-inspecteurs, die drie dagen geleden in Syrië aankwamen, gevraagd onderzoek te doen naar de aanval.

Het hoofd van de VN-inspecteurs, de Zweed Sellström, heeft de situatie besproken met de Syrische regering. De zaak "wordt op de voet gevolgd", laat de VN weten.

Minister Timmermans vindt dat in Europees verband moet worden aangedrongen op een onderzoek door de VN-inspecteurs. Net als de VS vindt hij dat hun mandaat moet worden verruimd, zegt de minister, en de inspecteurs moeten zo snel mogelijk beginnen met onderzoek. Anders zouden volgens Timmermans sporen kunnen worden uitgewist.

De aanval werd vanochtend gemeld door Syrische activisten. Sommige bronnen spreken van honderden doden, terwijl de overkoepelende Syrische Nationale Coalitie zelfs een dodental van 1300 noemt.

Ziekenhuis

Op internet zijn beelden getoond vanuit een ziekenhuis dat vol ligt met doden en gewonden. Onder de slachtoffers zijn veel kinderen. Uit de beelden valt niet op te maken wat er precies is gebeurd.

Volgens de rebellen zijn drie wijken van Damascus zwaar gebombardeerd door het regeringsleger. Daarna zou het leger de wijken zijn binnengetrokken.

Provocatie

Ook Rusland vraagt om een grondig onderzoek naar de gebeurtenissen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd een raket met een chemische lading gelanceerd vanuit gebied dat in handen is van de opstandelingen.

Vermoedelijk hebben we opnieuw te maken met een provocatie van de Syrische rebellen, zei de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl