NOS NieuwsAangepast

Amnesty wil gratie voor Manning

vandaag veroordeelde

WikiLeaks legt het vonnis tegen Manning uit als een "strategische overwinning" voor klokkenluiders. De organisatie zegt op Twitter dat Manning binnen negen jaar, als een derde van zijn straf erop zit, een verzoek tot gratie kan indienen. Het vonnis viel aanmerkelijk lager uit dan de eis van 60 jaar.

Een Nederlands lid van het steuncomité voor Manning zei in het Radio 1 Journaal dat hij het vonnis van 35 jaar cel "afschuwelijk en onverdraaglijk" vindt.

In Amerika heeft Daniel Ellsberg gereageerd op het vonnis. Hij onthulde in 1971 aan de New York Times en andere kranten hoe de Verenigde Staten betrokken raakten bij de oorlog in Vietnam. Ellsberg noemt Manning het zoveelste slachtoffer van een vreselijke en ongerechtvaardigde oorlog. Manning zal in zijn ogen altijd een toonbeeld blijven van morele moed voor mensen die de waarheid zoeken.

De Amerikaanse Unie voor Burgerlijke Vrijheden heeft geen goed woord over voor het vonnis. "Als iemand voor het geven van informatie aan de pers veel zwaarder wordt gestraft dan iemand die gevangenen heeft gemarteld of gedood, is er iets grondig mis met ons rechtssysteem", zegt de unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl