Oorlogsbeeld wordt 'Hollywoodfilm'
In Polen is een bijzonder cinematografisch project afgerond. Filmmakers hebben oude zwart-wit-opnamen van de Opstand van Warschau in 1944 bewerkt tot een moderne film.
De bijzondere beelden werden ingekleurd met de modernste technieken en voorzien van geluid en geluidseffecten. Daardoor ontstond de 90-minuten durende film 'Warsaw Rising', die volgens de directeur van het Museum van de Opstand van Warschau niet onder doet voor moderne oorlogsfilms uit Hollywood.
Massa-executies
De opstand begon op 1 augustus 1944. 63 dagen lang streed het Poolse verzetsleger tegen de nazi's met als doel Warschau te bevrijden. De Polen rekenden op hulp van het Sovjet-leger dat in aantocht was, maar het leger kwam nooit naar Warschau. Op 2 oktober 1944 wisten de Duitsers de opstand neer te slaan.
Circa 200.000 Poolse opstandelingen en burgers kwamen om bij de gevechten en bij massa-executies door de nazi's. Aan de Duitse kant sneuvelden zo'n 17.000 soldaten. Tijdens de opstand werd naar schatting 85 procent van Warschau verwoest.
Liplezers
Het duurde twee jaar om de film te maken. Overlevende verzetsstrijders hielpen bij het bepalen van de kleuren van de kleding en objecten op de filmbeelden. Liplezers bekeken de 'stomme' filmfragmenten en gaven invulling aan de dialogen die later door acteurs werden ingesproken. Ook werden geluidsopnames gemaakt van het afvuren van wapens uit die tijd.
De film wordt volgend jaar in Polen uitgebracht, voor de 70-jarige herdenking van de Opstand van Warschau. Het museum heeft een trailer op de website gezet in een poging mensen te identificeren die in de film voorkomen. Een paar oud-verzetsstrijders hebben zich al gemeld.
Verloren strijd
Een van hen is lachend te zien met een buitgemaakte Duitse helm, uniform en een machinegeweer. De nu 91-jarige man herinnert zich dat hij erg gelukkig was met zijn trofeeën. "We geloofden dat het mogelijk was om te winnen. Later bleek het een gewonnen gevecht te zijn in een verloren strijd."