NOS NieuwsAangepast

Primeur voor SGP: vrouw kandidaat

Voor het eerst in de geschiedenis stelt een vrouw zich namens de SGP kandidaat voor de verkiezingen. De 40-jarige Lilian Janse wil lijsttrekker worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in haar woonplaats Vlissingen. Dat meldt het tv-programma De Vijfde Dag.

Tot voor kort konden vrouwen zich niet verkiesbaar stellen bij de SGP. De partij wees een politieke functie voor vrouwen af op bijbelse gronden. Door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens moest dat standpunt worden gewijzigd.

Het landelijke partijbestuur verwachtte toen niet dat vrouwen zich in groten getale zouden aanmelden. Alleen de reglementen van de partij zijn veranderd, de interne overtuiging over de rol van vrouwen niet.

Enige kandidaat

De Vlissingse SGP heeft eerst 6 mannen benaderd voor het lijsttrekkerschap, maar die zeiden allemaal 'nee'. Daarop zei Janse, die een dochter is van een lokaal bestuurslid: "Dan doe ik het wel". Ze is de enige kandidaat.

Binnenkort moeten de leden van de Vlissingse SGP-afdeling zich uitspreken over de kandidatuur van Janse. Op dit moment is de partij niet vertegenwoordigd in de Vlissingse gemeenteraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl