NOS NieuwsAangepast

Facebook wil meer mensen online

Facebook wil dat internet voor veel meer mensen beschikbaar wordt. Samen met Samsung, Nokia, Qualcomm en Opera is Facebook het project Internet.org gestart.

Internet moet goedkoper en toegankelijker worden, vindt Facebook. Tweederde van de wereldbevolking heeft nog geen toegang, omdat het voor veel landen nog te duur is. Het aantal internetgebruikers groeit met 9 procent per jaar, dat vindt Facebook te langzaam.

Blokkades

Door het project moeten meer mensen sneller online kunnen, zodat ze ook gebruik kunnen maken van de kenniseconomie, zegt CEO Mark Zuckerberg. Hij noemt connectiviteit een mensenrecht.

De bedoeling is om goedkope aansluitingen en smartphones aan te bieden. Het wereldwijde samenwerkingsverband moet blokkades in ontwikkelingslanden gaan opheffen. De bedrijven gaan werken met lokale telecombedrijven en maatschappelijke organisaties.

Stratosfeer

Ze willen verder data efficiënter gebruiken, zodat mobiele sites en apps ook snel laden bij minder snelle verbindingen. Daarnaast gaan ze het aantal talen op mobiele apparaten uitbreiden.

Eerder dit jaar lanceerde Google het initiatief Project Loon. Dertig ballonnen in de stratosfeer moeten miljoenen extra mensen toegang geven tot het internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl