NOS NieuwsAangepast

Libiër Zuidas verdacht van fraude

Het openbaar Ministerie verdenkt een 43-jarige Libiër van omvangrijke fraude. De man zou minstens 21 miljoen euro achterover hebben gedrukt. Het geld was onder meer afkomstig uit Libië. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De verdachte, Ismael Abudher, is zowel directeur van het hedgefonds Palladyne International Asset Management, gevestigd aan het Gustav Mahlerplein in Amsterdam, als van het organisatieadviesbureau Bainbridge.

Van de hand

Hij is de schoonzoon van de ex-premier van Libië, Shokri Ghanem. Ghanem was onder Khadaffi financiëel adviseur van het staatsinvesteringsfonds LIA. Dat fonds belegde ruim 50 miljard euro in het buitenland waaronder 225 miljoen euro bij Palladyne. Ghanem liep in 2011 over naar de opstandelingen. Hij werd in april vorig jaar dood aangetroffen in de Donau bij Wenen.

Eind juni heeft het OM beslag laten leggen op het huis van verdachte in Den Bosch en zou ook huiszoekingen gedaan hebben in het woonhuis en in het kantoor van Palladyne. De verdachte zelf is naar verluidt niet aangehouden.

Van Lanschot Bankiers had ooit een belang in het investeringsfonds Palladyne maar heeft dat in 2011 van de hand gedaan, zo blijkt uit het jaarverslag 2011.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl