NOS NieuwsAangepast

Fukushima-lek 'ernstig incident'

Japan verhoogt het alarmniveau bij de kerncentrale Fukushima, waar een groot lek van radioactief water is geconstateerd. Op de internationale INES-schaal voor nucleaire incidenten wordt het lek nu gerangschikt in categorie 3, die staat voor een 'serieus incident'.

Aanvankelijk werd de lekkage nog ingedeeld in categorie 1, oftewel een 'afwijking'. Maar de Japanse toezichthouder zegt nu dat niveau 3 toepasselijk is, gezien de hoeveelheid water en de dichtheid van de straling in het verontreinigde water.

Bodem

Gisteren werd bekend dat uit een van de opslagtanks zo'n 300.000 liter radioactief water is gelekt. Een groot deel is in de bodem getrokken. De rest is weggepompt.

Bij het lek is een stralingsniveau gemeten dat 10.000 keer zo hoog is als de toegestane hoeveelheid voor medewerkers van kerncentrales. Fukushima-eigenaar Tepco zegt niet te weten hoe het lek is ontstaan.

De kerncentrale raakte in maart 2011 zwaar beschadigd door een aardbeving en een tsunami. Erna waren er wel vaker waterlekkages, maar het is voor het eerst sinds de ramp dat Japan de INES-schaal voor een incident heeft gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl