NOS NieuwsAangepast

NOVO wist wie in huis werd gehaald

NOVO in Onnen wist wie er in huis werd gehaald, toen de gehandicapte vrouw werd opgenomen die later door vier medewerkers tegen de grond werd doodgedrukt.

De instelling wist dat de vrouw misschien meer zorg nodig had en dat het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) een verzoek tot meer zorg had afgewezen. Dat blijkt uit een besluit van het CIZ van 20 december 2011. Volgens de oorspronkelijke indicatie had de vrouw betrekkelijk lichte zorg nodig: begeleiding en een beschermde woonomgeving.

NOVO vertelde op 10 augustus aan NRC Handelsblad dat de overleden vrouw in het tehuis op de verkeerde plek zat, omdat ze meer zorg nodig had dan NOVO kon bieden.

Gedragsproblemen

Voordat de vrouw bij NOVO kwam, kreeg zij zorg bij ggz-instelling Linis Lentis. Die instelling vroeg in november 2011 aan het CIZ of een zwaardere indicatie mogelijk was.

Het CIZ vond de beperkingen van de overleden vrouw echter niet zo erg dat zwaardere zorg noodzakelijk was. Dat blijkt uit een begeleidende brief.

Zorgindicatie

Hoeveel zorg mensen nodig hebben wordt in de gehandicaptenzorg uitgedrukt in zorgzwaartepakketten: ZZP1 is het lichtste pakket. Hoe hoger het ZZP, hoe meer zorg nodig is. En hoe hoger de vergoeding voor de zorginstelling.

De overleden vrouw had een relatief lichte indicatie voor zorgpakket 3. De vrouw woonde vrijwillig in de NOVO-woonomgeving, waar verder vooral cliënten met een ZZP6 of 7 woonden.

Kamervragen

Kamerlid Vera Bergkamp van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn om opheldering te krijgen over het indicatieproces.

Zij vraagt zich af waarom de ggz-instelling Linis Lentis en het CIZ in november 2011 zo verschillend dachten over de hoeveelheid zorg die de vrouw nodig had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl