NOS NieuwsAangepast

NS verliest kwart miljard op Fyra

De NS heeft een moeilijk half jaar achter de rug. De Nederlandse Spoorwegen noteerden een nettoverlies van 76 miljoen euro. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers van de NS.

De financiële resultaten vielen tegen omdat het spoorbedrijf in totaal 247 miljoen euro heeft verloren op de Fyra hogesnelheidstreinen. Er werd 125 miljoen euro afgeboekt op de buitengebruik gestelde Fyra treinen, plus nog eens122 miljoen euro op de contracten voor de Fyra verbinding Amsterdam-Brussel. Begin juni besloot de NS niet verder te gaan met de Fyra.

De NS beleefde de zwaarste winter van de laatste tien jaar en ondanks dat de situatie op het spoor beheersbaar bleef kijkt de NS toch of de aangepaste dienstregeling verder kan worden verbeterd.

Economische crisis

Daarnaast heeft de NS flink last van de economische crisis. Zo wordt er minder gereisd en ook heeft het spoorbedrijf te maken met hogere operationele kosten.

De klant oordeelt wel steeds positiever over het bedrijf. Het tweede kwartaal gaf 76 procent van de klanten NS een zeven of hoger voor de prestatie op het spoor en op de stations en dat is 4 procent hoger dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Punctualiteit

Ook waren er minder vertragingen en verbeterde de reizigerspunctualiteit van 88,2 procent in het eerste kwartaal naar 92,6 in het tweede kwartaal.

Het spoorbedrijf is ook groener geworden (4,4 procent) De trein is gemiddeld 75 procent schoner dan een gemiddelde auto en wordt steeds zuiniger.

NS klanten worden steeds meer op maat geadviseerd. De verbeteringen van reizigersinformatie, de uitgebreide Reisplanner Extra, helpt daarbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl