NOS NieuwsAangepast

Consumenten wat minder somber

Consumenten waren in augustus iets minder somber over de economie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee kwam het consumentenvertrouwen minder laag uit dan in juli.

Over hun eigen financiële situatie waren ze juist weer wat negatiever. Ook daalde de bereidheid om aankopen te doen. Het consumentenvertrouwen staat al sinds begin 2011 onder nul en was begin dit jaar zelfs ongekend laag.

Portemonnee

Het gebrek aan vertrouwen in de economie en de eigen portemonnee is een van de belangrijkste oorzaken voor de kwakkelende economie; mensen houden de hand op de knip.

De koopkracht van mensen in 2012 is opnieuw gedaald, met 1 procent. De koopkracht daalt nu al drie jaar op rij en is groter dan de daling in 2010 en 2011 en is de sterkste daling 37 jaar.

Bij zelfstandigen is de daling met 2,7 procent het grootst. Werknemers verliezen 0,4 procent.

Grote verschillen

Bij 57 procent van de bevolking daalde de koopkracht, de rest zag de koopkracht gelijk blijven of ging er juist op vooruit.

Bij zelfstandigen zijn er wel onderling grote verschillen. Sommige groepen zelfstandigen verliezen 29 procent aan koopkracht, terwijl anderen juist 28 procent of meer aan koopkracht wonnen.

Mensen met een uitkering

Ook uitkeringsgerechtigden leverden veel in. Zo zagen gepensioneerden voor het derde jaar op rij de koopkracht dalen, nu met 1,2 procent. Mensen met een bijstanduitkering verloren 1,5 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl