NOS NieuwsAangepast

Scotland Yard: NSA-detentie wettig

De Londense politie heeft de aanhouding verdedigd van de partner van journalist Glenn Greenwald op de luchthaven Heathrow. Greenwald schrijft voor The Guardian over de praktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA, op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Volgens Scotland Yard zijn de procedures gevolgd en zijn de rechten van de man, David Miranda, niet geschonden.

Miranda, een 28-jarige Braziliaan, werd zondag negen uur lang vastgehouden op de luchthaven. Hij kwam uit Berlijn en was op weg naar Brazilië, waar hij woont met Greenwald. In Berlijn verbleef Miranda bij de Amerikaanse documentairemaker Laura Poitras, die samenwerkt met Greenwald en The Guardian, de krant die publiceert over de NSA-praktijken.

Bedreigd

Miranda verklaarde na zijn vrijlating in een interview met The Guardian dat hij continu werd bedreigd. Hij zou in de gevangenis belanden als hij niet zou meewerken en werd naar eigen zeggen behandeld als een crimineel.

Volgens de Londense politie is aan de aanhouding van Miranda een gedegen besluitvormingsproces voorafgegaan. De aanhouding was noodzakelijk en proportioneel, luidde een verklaring.

Intimidatie

De onafhankelijke Britse monitor van terreurwetgeving David Anderson zegt tegen de BBC dat de detentie van Miranda ongebruikelijk lang heeft geduurd. Hij heeft vandaag een ontmoeting met de politie waarin hij zal vragen om opheldering.

Greenwald verklaarde na de aanhouding van zijn partner dat hij nog vastbeslotener is om door te gaan met het publiceren van informatie afkomstig van klokkenluider Snowden. Volgens Greenwald was de aanhouding van zijn partner bedoeld om hem, en anderen die publiceren over de activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA, te intimideren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl