NOS NieuwsAangepast

"Guardian moest info vernietigen"

De Britse autoriteiten hebben gedreigd met juridische stappen tegen The Guardian tenzij de krant materiaal van klokkenluider Edward Snowden zou overhandigen of vernietigen. Dat schrijft hoofdredacteur Alan Rusbridger op de website van de krant. Uiteindelijk zijn enkele computers vernietigd.

Snowden lekte geheime informatie over Amerikaanse afluisterprogramma's naar The Guardian en The Washington Post. De publicaties leidden tot een internationaal debat over de vraag hoe ver de VS mag gaan in het bespioneren van burgers.

Telefoontje

Rusbridger schrijft dat hij een maand geleden een telefoontje kreeg van een "heel hoge Britse overheidsfunctionaris". Die eiste dat alle informatie die via Snowden was verkregen, werd afgegeven of vernietigd.

"Jij hebt genoeg plezier gehad. Nu willen we het materiaal terug", zou de hoofdredacteur telefonisch te kennen zijn gegeven. Rusbridger maakte duidelijk dat artikelen tegenwoordig niet standaard op de redactie in Londen worden gemaakt, maar in dit digitale tijdperk ook in New York worden geschreven.

Weinig effect

Maar zijn uitleg had weinig effect. Na een aantal gesprekken met de Britse overheid kreeg de redactie van The Guardian bezoek van twee medewerkers van de inlichtingendienst GCHQ. Volgens Rusbridger werden er onder hun toezicht in de kelder computers met informatie van Snowden vernietigd.

De hoofdredacteur spreekt van een nutteloze, symbolische actie. Hij schrijft dat de vernieling geen gevolgen heeft voor de berichtgeving over Snowden. "We maken de artikelen alleen niet meer in Londen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl