NOS NieuwsAangepast

ACP: investeren in fraude-aanpak

Het kabinet moet niet bezuinigen op de politie en het Openbaar Ministerie, maar extra investeren in fraudebestrijding. Dat levert zoveel op dat de aangekondigde bezuinigingen overbodig worden, staat in een voorstel van politiebond ACP. De top van de Nationale Politie en het OM zijn positief over het plan.

ACP-voorzitter Van de Kamp zegt dat alle leden die bij de opsporing betrokken zijn vertellen dat het geld aan alle kanten wegloopt. "Hier is voor de overheid veel winst te behalen. We willen dan ook dat de bezuinigingen ongedaan worden gemaakt, dat er geen nieuwe bezuinigingen bijkomen en dat er juist een miljard wordt gestoken in de fraudebestrijding."

Fraudebestrijding

Het extra geld moet leiden tot een effectievere opsporing, intensiever onderzoek en meer vervolging van fraude. Dit moet leiden tot het terughalen van geld dat is verdiend met faillissementsfraude, onroerendgoedfraude, toeslagfraude, zorgfraude, fiscale fraude en het witwassen van criminele winsten.

De investering is niet alleen bestemd voor politie en OM, maar ook voor de gevangenissen en de bijzondere opsporingsdiensten van de ministeries. Volgens Van de Kamp kunnen er resultaatafspraken worden gemaakt. Hij denkt dat binnen enkele jaren zeker vijf tot zes miljard verdiend kan worden. "Daar mag de opsporingsketen op worden afgerekend.''

Afspraken

In de top van het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie is het plan positief ontvangen. Het sluit goed aan bij het belang dat politie en justitie hechten aan de aanpak van de ondermijning van de samenleving en van misbruik van gemeenschapsgeld, stellen OM en politie.

Benadrukt wordt wel dat het belangrijk is dat de fraudebestrijding strak wordt geleid, dat er speciale mensen worden opgeleid en dat er resultaatafspraken worden gemaakt. Die afspraken moeten dan gelden voor de opsporing, de vervolging en de rest van de strafrechtketen. Volgens cijfers die in deze kringen circuleren kan er met een intensievere aanpak zelfs jaarlijks 5 tot 10 miljard extra worden binnengehaald.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat er al heel veel wordt gedaan aan fraudebestrijding. Dat heeft vorig jaar al 4,3 miljard euro opgeleverd. Dit najaar komt er een actieplan voor een rijksbrede aanpak van fraude.

Schade

Volgens cijfers die ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp heeft ingezien, bedraagt de schade van fraude en witwassen voor de Nederlandse overheid tussen de 20 en 30 miljard euro. Het CBS raamde de schade door fraude voor overheid, bedrijven en burgers in 2011 voorzichtig op 4,6 miljard.

Maar dit is een absolute ondergrens. Van de omvang van veel fraude bestaat geen goed beeld. Er is ook geen goed vergelijkingsmateriaal in Europa. Het enige land dat goed statistische gegevens bijhoudt over fraude is Groot-Brittannië. Daar wordt het jaarlijkse verlies door fraude geschat op 73 miljard. Als dat wordt vertaald zou de schade door fraude in Nederland meer dan 20 miljard bedragen.

Daarnaast wordt geschat dat er jaarlijks in Nederland tussen de 12 en 30 miljard euro aan crimineel geld wordt witgewassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl