NOS NieuwsAangepast

Accountant Vestia berispt

De accountant van woningcorporatie Vestia is door de tuchtrechter voor accountants op de vingers getikt en berispt. Hij heeft zijn werk niet goed gedaan.

Vestia kwam begin 2012 in grote financiële problemen door extreem riskante derivaten waarmee renterisico's werden afgedekt. De corporatie moest met 1,7 miljard euro overeind worden gehouden.

Onvoldoende

De controle van de jaarrekening van 2010 vertoonde volgens de tuchtrechter "onvoldoende diepgang". De accountant van KPMG had "een onvoldoende professionele en kritische instelling". De betrokken accountant had ook "op een niet te onderschatten wijze de gedragsregels en de beroepsregels overtreden".

De betreffende accountant werkt inmiddels niet meer bij KPMG en is ook niet langer werkzaam als accountant. Dat is ook de reden dat de tuchtrechter volstaat met een berisping.

Klachten

Tegen de accountant was in mei vorig jaar door Pieter Lakeman van Sobi (Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie) een klacht ingediend bij de Accountantskamer. Ook Vestia diende een klacht in tegen de huisaccountant.

Er was ook een klacht ingediend tegen de accountant van Deloitte die tot 2009 de boeken controleerde, maar die klacht werd door de tuchtrechter verworpen.

Onduidelijk

In een reactie laat Vestia weten de uitspraak van de tuchtrechter te bestuderen.

Het is nog niet duidelijk of de uitspraak de weg opent naar schadeclaims aan het adres van het accountantskantoor KPMG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl