Tablets nuttig in ouderenzorg

Door redacteur Roselien Herderschee

Tablets kunnen in de toekomst een grote rol spelen in het goedkoper maken van de zorg. Als het aan de seniorenorganisatie Unie KBO ligt, beschikken alle 65-plussers in de toekomst over een tablet. Het doel is om ouderen daarmee langer zelfstandig thuis te laten wonen.

Met een tablet hebben ze vanuit huis sociale contacten en regelen ze zaken met zorginstellingen. Vorige maand kregen 100 ouderen voor twee maanden een iPad om mee te oefenen. Eind augustus loopt de pilot af, die volgens Arno Heltzel van de Unie KBO nu al succesvol genoemd kan worden.

De deelnemers zijn gemiddeld 73 jaar. "In eerste instantie reageren ouderen vaak afhoudend op tablets omdat het gebruik zo lastig zou zijn. Daarom hebben we vrijwilligers van onze organisatie ingezet waar de cliënten al hun vragen aan kunnen stellen." Het eerste wat de ouderen leren is dan ook hoe ze een beeldconsult met de vrijwilliger starten.

Dit als voorloper op eventuele latere medische consulten. "De iPads zijn zo geprogrammeerd dat een beeldconsult met zorgverlener mogelijk is wanneer dat op langere termijn nodig blijkt te zijn," zegt Heltzel.

Apps ontwikkeld

Samen met technologiebedrijf Focus Cura worden apps ontwikkeld die nuttig zijn voor ouderen. Met de app-otheek hebben ouderen regie over hun medicatie en kunnen ze makkelijk contact leggen met hun fysieke apotheek. Een app met bewegingsoefeningen geeft suggesties en instructies om fit te blijven.

Het is een van de speerpunten van het zorgakkoord: meer inzet van e-health om de zorg betaalbaar te houden. Minister Schippers verwacht dat zorgpartijen en technologiebedrijven elkaar zelf opzoeken om concrete vormen de realiseren.

Op het gebied van beeldconsulten werkt Focus Cura al samen met 150 thuiszorginstellingen. Het gebruik van tablets in de zorg is dus niet nieuw. Het idee van de Unie KBO is om de inzet van tablets in een eerder stadium te bevorderen, zodat ouderen voordat ze ziek worden al weten hoe ze met tablet om moeten gaan.

Samenwerking

De pilot is een samenwerking tussen een seniorenorganisatie, zorgverzekeraar, technologiebedrijf en verschillende zorgaanbieders. "Veel e-health initiatieven lopen spaak omdat er niet genoeg wordt samengewerkt. Wij zijn met elkaar om de tafel gaan zitten om te kijken waar ouderen nu echt behoefte aan hebben," zegt Daan Dohmen, directeur van Focus Cura.

Als de pilot eind augustus afloopt, wordt het innemen van de iPads volgens Arno Heltzel nog lastig. "In eerste instantie was het vooral belangrijk dat ouderen het gebruik van de iPad leuk gingen vinden. Inmiddels zijn de deelnemers zo razend enthousiast, dat ze hun iPad niet meer kwijt willen."

Wanneer de voorgeprogrammeerde iPad op grote schaal beschikbaar komt, wordt nog bekend gemaakt. "We bekijken momenteel of het haalbaar is om dit najaar te lanceren", zegt Heltzel. De prijs is dezelfde als die van een 'gewone' iPad. Voor mensen die het bedrag niet in een keer kunnen betalen is afbetaling mogelijk in 24 termijnen. Zorgverzekeraar Achmea onderzoekt de mogelijkheden van een maandelijkse vergoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl