NOS NieuwsAangepast

Explosieve polio-uitbraak Somalië

Somalië heeft te kampen met een explosieve uitbraak van polio. In het land in de Hoorn van Afrika lijden nu meer mensen aan de ziekte dan alle landen in de rest van de wereld bij elkaar opgeteld.

In Somalië zijn nu 105 poliobesmettingen bekend. Vlak over de grens, in een Somalisch vluchtelingenkamp in Kenia, zijn ook 10 gevallen van polio, ook wel kinderverlamming genoemd, geconstateerd. Wereldwijd zijn er dit jaar 181 poliogevallen bekend, inclusief die in Somalië en Kenia.

Nagenoeg uitgebannen

Polio wordt beschouwd als een nagenoeg uitgebannen ziekte. In Afghanistan, Nigeria en Pakistan komt de ziekte nog wel voor. In India waren tot voor kort nog veel poliobesmettingen. De toestand is daar zo verbeterd dat het land vorig jaar kon worden afgehaald van de lijst met landen waar de ziekte nog veel voorkomt.

Sinds de polio-uitbraak in Somalië in mei van dit jaar begon, zijn vier miljoen Somaliërs gevaccineerd. Toch zijn zo'n 600.000 kinderen niet bereikbaar voor hulpverleners. Zij leven in gebieden die in handen zijn van de islamitische terreurgroep al-Shabab, die gelieerd is aan al-Qaida.

AZG Weg

Eerder deze week maakte hulporganisatie Artsen zonder Grenzen bekend dat ze zich uit Somalië terugtrekken omdat hulpverleners er niet veilig zijn.

Volgens AzG zijn er sinds 1991 tientallen aanvallen geweest op ambulances, klinieken en ziekenhuizen. Daarbij zijn zestien medewerkers gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl