NOS NieuwsAangepast

Merkel: Egypte moet het alleen doen

Bondskanselier Merkel vindt dat Egypte en andere Arabische landen hun weg naar verandering grotendeels alleen moeten zoeken. Voor het buitenland is daarbij maar een beperkte rol weggelegd, zegt Merkel in een interview met de Frankfurter Allgemeine.

Merkel zegt dat de Europese Unie zich vanaf het begin van de Arabische Lente in 2011 met de ontwikkelingen bemoeid heeft, door bijvoorbeeld extra financiële steun beschikbaar te stellen. Het geld werd gegeven om het democratische proces en hervormingen te ondersteunen. "We kunnen de landen helpen, maar de juiste weg kunnen ze slechts alleen vinden", zegt Merkel.

'Diepe kloof in samenleving'

Over Egypte toont Merkel zich uiterst bezorgd. Ze ziet een diepe kloof in de Egyptische samenleving. Europa heeft geprobeerd daarin te bemiddelen, samen met de Verenigde Staten en andere Arabische landen.

Een oplossing in Egypte is volgens Merkel alleen mogelijk als het land de weg vindt naar een vreedzame dialoog waarbij geen enkele partij mag worden uitgesloten.

Frankrijk

Merkel heeft over de situatie in Egypte telefonisch contact gehad met de Franse president Hollande. Ze zei dat Duitsland de betrekkingen met Egypte zal herzien in het licht van het recente geweld en dat dat ook geldt voor Frankrijk.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen volgende week bijeen om het geweld in Egypte te bespreken. De Nederlandse minister Timmermans liet de Egyptische ambassadeur in Den Haag vanochtend weten dat hij het geweld onaanvaardbaar vindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl