NOS NieuwsAangepast

Doden bij betogingen Egypte

In Egypte zijn opnieuw tientallen doden gevallen bij confrontaties tussen betogers en leger en politie. Berichten over slachtoffers komen uit de hoofdstad Caïro, Ismailia en Damietta aan de Middellandse Zee. Ziekenhuizen melden de dood van zeker 50 betogers.

Ziekenhuizen melden zeker zestig doden, zowel betogers als agenten. Een veiligheidsfunctionaris zei tegen persbureau Reuters dat er vandaag 24 agenten zijn omgekomen.

In Caïro en elders in Egypte zijn tienduizenden demonstranten op de been op wat de Moslimbroederschap 'De Dag van de Woede' noemt.

Betogers eisen het ontslag van legerleider Sisi en de terugkeer van Mohamed Morsi als president. De Moslimbroeders geven uiting aan hun woede over het gewelddadige optreden van het leger afgelopen woensdag.

Waarschuwing

De interim-regering had gewaarschuwd dat met scherp wordt geschoten als politieagenten of militairen worden aangevallen, of als overheidsgebouwen doelwit worden van betogers.

Ordetroepen zijn paraat in Caïro. Vitale gebouwen en complexen hebben speciale bewaking en straten in de hoofdstad zijn met pantservoertuigen voor het publiek afgesloten. Toen betogers vanuit een huis met stenen werden bekogeld, namen ze dat huis onder vuur.

Paniek

Verslaggever Jan Eikelboom van Nieuwsuur volgt de ontwikkelingen ter plaatse in Alexandrië, de tweede stad van Egypte. Hij was daar aanwezig bij een begrafenis toen totale paniek uitbrak toen de begrafenisgangers beschoten werden. Ongedeerd vluchtte Eikelboom een restaurant binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl