NOS NieuwsAangepast

"NSA duizenden keren in de fout"

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA is de laatste jaren duizenden keren per jaar zijn bevoegdheid te buiten gegaan. Dat schrijft de Washington Post op basis van documenten die aan de krant zijn doorgespeeld door klokkenluider Edward Snowden. De NSA overtrad onder meer op grote schaal de Amerikaanse privacywetgeving.

In de meeste gevallen werd dataverkeer van Amerikanen of van buitenlanders in de VS getraceerd en verzameld. De bevoegdheden om dat te doen zijn door de Amerikaanse wet beperkt. Volgens de Washington Post gaat het voor een deel om flagrante schendingen van de wet, en in andere gevallen om onbedoelde onderscheppingen van e-mails en telefoontjes.

Technische fout

De NSA legt volgens de krant maar deels verantwoording af aan het Congres of aan de speciale rechtbank die toetst of de geheime dienst binnen zijn bevoegdheden en de wet blijft.

Door een technische fout zou de NSA in 2008 een groot aantal telefoontjes die vanuit Washington werden gepleegd, hebben afgeluisterd en opgeslagen. In plaats van de landcode van Egypte (20) zou per ongeluk de telefonische code van Washington (202) zijn ingevoerd. De NSA zou vervolgens hebben besloten om dit niet te melden.

2776 incidenten

Een intern onderzoek van de NSA uit mei 2012 wijst uit dat in de twaalf maanden daarvoor 2776 incidenten waarbij sprake was van illegaal verzamelde, opgeslagen en verspreide data.

Meestal was er volgens de Washington Post geen sprake van opzet, maar in sommige gevallen deed de NSA bewust dingen die indruisten tegen recente gerechtelijke uitspraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl